Ny dokumentär: Dagen Dan Andersson dog i Sveriges Radio P2

Dan Andersson. Foto: Konrad Öberg.

Lördagen den 24:e oktober kl 12:03 sänds dokumentären ”Dagen Dan Andersson dog” i Sveriges Radio P2, producerad av Magnus Johansson på Iris media. I år är det 100 år sedan poeten från Finnmarken gick ur tiden, något som tidigare har uppmärksammats av Iris media. För dokumentärens producent har det varit ett drömprojekt, Magnus Johansson berättar att Dan Anderssons texter har följt med honom sedan barndomen.



– Jag finner hans texter fascinerande för att de är som titthål in i hans själ. Dikterna är ofta självbiografiska och skildrar inte sällan hans själsliga kval. Det känns som att jag kommer honom nära, säger Magnus Johansson.

Berätta om vad man får höra om i dokumentären? 
– I dokumentären får lyssnaren följa Dan Andersson från att han vaknar bredvid sin gravida hustru, Olga, i hemmet i Gonäs, fram till det tragiska slutet i Stockholm. Men det handlar också om hans tonsättningar. Vad inte många vet är att han var en riktig hitmakare! Över hälften av hans bevarade vismelodier har blivit svenska visklassiker. En fantastisk utdelning. 

Den 16 september 1920 tar Dan Andersson sitt sista andetag på ett hotellrum i Stockholm, dödsorsaken var att han blev förgiftad av en gas som man använde för att bli av med vägglöss. Hans dödsdag har bland annat uppmärksammats av författaren och Dan Andersson-beundraren Göran Greider, som givetvis är med i dokumentären. Iris media har tidigare producerat en serie om Dan Andersson till P4 Dalarna som sändes i somras.

Men vad har vi nutidsmänniskor att lära oss om Dan Andersson?
– Att våga satsa på att uppfylla sina drömmar – trots omöjliga odds. Dan Andersson växte upp i ett ganska fattigt hem under en tid då klassklyftorna var avgrundsdjupa. Dessutom bodde han långt från den litterära världen, ute i finnskogarna i Dalarna. Trots detta lyckades han skriva dikter och berättelser som gavs ut av de stora förlagen i Stockholm. Och som, hundra år senare, människor fortfarande läser och älskar. 

Programmet går att lyssna på som podd eller på P2 Dokumentärs hemsida.

För mer information kontakta magnus.johansson@irismedia.se