Reportage och dokumentär om Dan Andersson

I år är det 100 år sedan poeten Dan Andersson gick ur tiden, han blev tragiskt förgiftad och dog på ensam på ett hotellrum i Stockholm.

I sommar sänder P4 Dalarna en serie om Dan Anderssons liv och leverne, producerad av Peter Gropman på Iris media, i samarbete med frilansjournalisten Madeleine Drake.

  • Det är så tacksamt att berätta om Dan Anderssons liv eftersom man kan belysa så många ämnen genom hans dikter och livshistoria. Exempelvis det fattiga livet i Finnmarken och dess historia, den dramatiska historien om hans förhållande med överklasskvinnan Märta Larsson som han aldrig kunde gifta sig med, för att inte tala om den vackra naturlyrik som Dan Andersson skapade under sin korta livstid, säger Peter Gropman, producent på Iris media.

Senare i höst kommer P2 Dokumentär att sända en dokumentär om Dan Andersson, producerad av Magnus Johansson på Iris media.

Författaren Göran Greider är som ett vandrande bibliotek, och givetvis är han kunnig på Dan Andersson, du hör honom i Iris medas produktioner om Dan Andersson.
Reportrar Madeleine Drake och Peter Gropman under inspelningen i Skattlösberg i Finnmarken, Ludvika, Dalarna.