Se nya Alfons-filmen — med öronen

Alfons står på balkongen i höghuset där han bor och tittar i en kikare. Han tittar på hundar som leker i parken nedanför. Ja, så börjar den syntolkade versionen av långfilmen om Alfons Åberg.

”Jag ska bara…”, är ett citat som många känner igen och förknippar med en liten kille som nu passerat 40 år. 1972 kom den första boken om Alfons Åberg. Då ville han inte sova. Nu i höst hade den första långfilmen om Alfons premiär. Hokus Pokus, Alfons Åberg. Alfons vill så gärna ha en hund, men pappa säger att han är för liten. När Alfons blir vän med en trollkarl ser det ut som att han med hjälp av magi kommer att få den där hunden, eller?

Under oktober syntolkades filmen om Alfons på Iris Media av Malin Askner som tidigare skrivit syntolkningsmanuset till filmen om Monica Zetterlund.
– Jag är själv uppvuxen med Alfons och kan flera av böckerna utantill. Det som var svårt med att syntolka filmen om Alfons var att inte ta för givet att alla vet vem Alfons är och hur han ser ut, säger Malin.

Rösten vi får höra på dvd:ns syntolkningsspår är Joakim Jennefors som också var med i produktionen av filmen, som dialog och sånginstruktör. Filmen kommer ut på dvd i februari nästa år.