Syntolkning av Jordskott ger tittaren mer

Jordskott är en riktig tittarsuccé, och det är inte bara seende som kan njuta av denna mystiska historia. Skaparen Henrik Björn berättar om hur syntolkningen gör serien spännande på ett nytt sätt.

Det var för drygt sju år sedan som reklammakaren Henrik Björn började bygga på sin dröm.

– Titeln Jordskott kom direkt, berättar han.
Inte kunde Henrik ana att serien sju år senare skulle bli en sådan tittarsuccé som redan planeras att sändas utomlands.
– Det är ett kvitto på att vi gjort något kvalitativt. Det här är bra för svensk tv i stort, säger han.
Första avsnittet av Jordskott sågs av nästan 1,5 miljoner människor.

Skrev från hjärtat
Från början skulle manus till Jordskott bara vara något som Henrik skrev för sig själv, från hjärtat – och som ingen hade beställt eller betalat för.
– Det var befriande att skriva en mörk historia som bara var för mig själv, berättar han.
Att beskriva serien är inte så enkelt. Med en mening säger Henrik att det är ”ett gripande och skrämmande drama i den svenska urskogen om hur långt vi är beredda att gå för den vi älskar allra mest.”henrik-bjorn-m-moa-gammel

Jordskott sänds i SVT på måndagar klockan 21.00 och samtidigt i SVT24 sänds serien syntolkad, något som gör Henrik mycket stolt.
– Att serien görs tillgänglig även för den med synnedsättning känns fantastiskt och viktigt. Jag blev verkligen glad när jag hörde att Jordskott skulle syntolkas.

”Tystnaden måste få säga sitt”
Bakom syntolkningen av de tio avsnitten står Magnus Johansson, Malin Askner och Henrique Larsson från Iris Media.
De har tidigare syntolkat allt från museiutställningar, serier och dokumentärer till långfilmer.
– Det som är den största utmaningen med att syntolka Jordskott är att inte prata sönder de långa stämningsfulla scenerna där det inte finns någon dialog, även om det är då vi faktiskt har tid att berätta. Tystnaden måste också få säga sitt, säger Malin Askner och Henrik Björn håller med.

– Syntolkningen gör Jordskott spännande på ett delvis nytt sätt. Jordskott är ju en väldigt visuell serie med många bilder som nästan tar andan ur en, och på något sätt framgår den visuella atmosfären även i syntolkningen. Vissa saker förklaras tydligare än vad de framkommer i bild och jag tycker att det fungerar oväntat bra, säger Henrik Björn.

Oväntad trio i huvudrollerna
Henrik är väldigt nöjd med att det blev just Moa Gammel, Richard Forsgren och Göran Ragnerstam som huvudrollerna Eva Thörnblad, Tom Aronsson och Göran Wass.

– Alla tre har tagit enormt ansvar, dragit sig själva framåt, även när det varit tufft, och alltid varit lyhörda och öppna för min regi och projektet i stort. De har engagerat sig i sina karaktärer och i manus.

Av Twitter att döma är det många som sitter som bänkade framför tv:n på måndagarna. @SannaFnizz skriver ”Jordskott kan vara en av de bästa svenska serierna någonsin. Så spännande!” och @SAGAafsillen skriver ”Hallå jag vill inte vänta en hel vecka tills nästa avsnitt av Jordskott”.

Twitter
Tittarreaktionerna glädjer Henrik
– Jag vill att man som tittare ska sitta fastnaglad, på grund av spänningen, av alla detaljer, av att man inte vill missa något.
Henrik vill att tittaren ska bli skrämd, road, rörd, berörd, underhållen och få minst ett par överraskningar per avsnitt. Han hoppas att det ska finnas ett behov av att prata om det man just har sett och ett sug av att se mer.

Man kan lugnt konstatera att Jordskott har lite av det mesta. Mystiskt liv under jord, märkliga vattenväsen, mardrömmar från förr, mord, kärlek, sorg och humor. I och med att serien har ett så pass brett spektrum av olika händelser så har det ställt höga krav på skådespelarna. Henrik berättar att filmteamet nog har prövat allt som är utmanande, inte bara i form av att förmedla starka känslor utan även svåra förutsättningar som bebisar, hundar, korpar, skruttbilar, eld, explosioner, rök, blod, skott, nattinspelning, under vatten och mycket mer.
– Man måste gilla utmaningar helt enkelt, säger han.

Blir det en andra säsong av Jordskott?
– Det är inte omöjligt. Det har varit bra tittarsiffror och serien säljer redan till utlandet. Vi har förstås idéer som vi utvecklar och sen får vi se vad SVT säger.

Om du missat Jordskott kan du se alla avsnitt på SVTPlay, både med och utan syntolkning.