Nytt avsnitt av P3 Dokumentär av Iris media

Bilden publicerad med tillstånd från Sveriges Radio. Foto: Elisabeth Ohlson.

Iris media tar nu ett ytterligare steg som leverantör av radio och poddar till Sveriges Radio. Idag släpps ett nytt avsnitt av P3 Dokumentär som Iris media har producerat. Programmet har rubriken ”Ecce homo, nakenbilden och kyrkobråket”.

– Vi är mycket stolta över att ha gjort ett avsnitt till P3 Dokumentär, en av Sveriges största poddar. Historien om Ecce homo är väldigt spännande och är en viktig milstolpe i den svenska HBTQ-rörelsen, säger Mats Vesterlund, VD på Iris media. 

Dokumentären berättar historien om när fotoutställningen Ecce homo såg dagens ljus sommaren 1998, mitt under pågående Europridevecka i Stockholm.

Utställningen rörde upp starka känslor när fotografen Elisabeth Ohlson ställde ut sina fotografier med tolkningar av bibliska budskap, den bild som blev mest uppmärksammad är den så kallade dopbilden. På bilden ses två homosexuella män som tar emot Jesu dop, den ena mannens kön syns tydligt.

Dokumentären beskriver reaktionerna som utställningen fick då den visades tillfälligt i Uppsala domkyrka och även i på Stadsmuseet i Norrköping där det blev tumultartade scener utanför utställningslokalen. Reaktionerna nådde ända ner till påven i Rom som ställde in dåvarande KG Hammars inplanerade besök.

I programmet medverkan bland annat Elisabeth Ohlson, KG Hammar och Tuulikki Koivonen Bylund.

Reporter: Matilda Ivarsson Kihlberg.

Producent: Peter Gropman.

Ljudtekniker: Ola Håkansson.

Exekutiv producent på Sveriges Radio: Jon Jordås.