Ny serie från Iris media: När staten delade ut knark

Under påsken sänder Sveriges Radio P1 serien ”När staten delade ut knark”. I april 1965 öppnade en klinik i Stockholm där narkomaner själva fick välja drog och dos, ett projekt som skapades av staten. Projektet får delvis förödande konsekvenser och påverkar svensk narkotikapolitik för alltid. Producerat av reporter Malin Marcko på Iris media.

Lyssna redan nu:

Det är under 1950- och 1960-talet som en våg av ökat droganvändande sköljer över Sverige. Grupper man inte tidigare har sett använda droger syns på gatorna uppenbart påtända. En av de populäraste drogerna är bantningsmedlet Preludin, som påminner om amfetamin. Det blir hårdare tag men det höjs också röster om att ett annat angreppssätt behövs.

Monica, vars öde hamnade på annonspelare. Foto: Privat.

Medicinalstyrelsen ger tillstånd till ett par läkare att testa en verksamhet där narkomaner får droger utskrivna. I april 1965 öppnar kliniken för legal förskrivning i centrala Stockholm och drivs av doktor Sven Erik Åström. Det som skulle bli ett försök med ett tiotal personer slutar med en okontrollerad utskrivning av amfetamin, morfin och metadon till uppemot 120 personer.

Två personer dör i överdoser med droger som skrivs ut i projektet. Först en känd jazzmusiker som lyckats få morfin på recept. I serien hör vi hans nära vän Göran Bergman berätta.

Och så 17-åriga Monica. Hon är inte med i försöket men får droger av en person som är inskriven på kliniken i Stockholm. Hennes yngre bror, Sören Jonsson, minns sin syster och hur hennes död blev en annonskampanj mot droger.

Sverige har idag några av världens strängaste narkotikalagar och i narkotikadebatten har det länge varit hårda tag och nolltolerans som gäller. Nils Bejerot, som varit tongivande för såväl den svenska debatten som lagstiftningen var motståndare till försöket.

Såväl Björn Johnsson, professor i socialt arbete på Malmö Universitet och Lena Eriksson, historiker och lektor vid Stockholms Universitet menar båda två att projektet har haft stor betydelse för hur den svenska narkotikadebatten formats när det gäller framförallt sprutbytesprogram, metadonbehandling och andra skadereducerande insatser för narkomaner.

Del 1 av serien sänds långfredagen 16:03 i Sveriges Radio P1

Del 2 av serien sänds annandag påsk 16:03 i Sveriges Radio P1