Ny dokumentärserie för Spotify dok: De onämnbara

Foto: Magnus Johansson.

På torsdag den 25 februari har dokumentärserien ”De onämnbara” premiär, en serie som Iris Media skapat, exklusivt för Spotify Dok. I två avsnitt kommer Iris Medias producent Magnus Johansson berätta om när det svenska samhället stämplade homosexualitet som en psykisk sjukdom.

I dagens Sverige upplever nog många att homosexualitet är accepterat. Men det var inte så länge sen det var precis tvärtom. Från 1944 till 1979 betraktades homosexualitet som en psykisk sjukdom av både allmänhet och myndigheter. Socialstyrelsen hade homosexualitet på sin lista över sjukdomar. Koden var 302,00. Homosexuella sågs också som perversa och ibland till och med som ett hot.

I den första delen i serien gräver Magnus Johansson i arkiven och får tillgång till dokument som aldrig tidigare sett dagens ljus. De avslöjar livsöden som är både gripande och tragiska. Homosexuella som drabbades hårt av den tidens fördömande syn på homosexualitet.

Dokumentären är producerad av Iris media, exklusivt för Spotify Dok.

I den andra delen berättas om behandlingar som homosexuella utsattes för inom psykiatrin. Bland annat handlar det om behandling med elstötar. Magnus har hittat en dagbok som en homosexuell man skrev medan han genomgick denna plågsamma behandling.

Serien kastar ljus över en period i svensk historia som inte forskats på. Den blir en väg in till en dold värld.

Läs mer om dokumentären i en artikel i tidningen QX.

För mer information: kontakta Magnus Johansson på magnus.johansson@irismedia.se