Ny dokumentär från Iris media: Proffsboxaren Erik Skogslunds kamp

Under våren 2022 kommer Iris media att släppa flera radiodokumentärer, producerade för Sveriges Radio. Först ut är Malin Marckos dokumentär om proffsboxaren Erik Skoglund från Nyköping.

Erik Skoglund. Foto: KG Z Fougstedt

Erik Skoglund är liten och svag när han är liten. Hans näsa blöder av minsta lilla. Men när han som 11-åring följer med sin storebror till boxningsträningen bestämmer han sig: 

Han ska bli bäst i världen.

Trots att han inte är någon given talang i boxningsringen nöter han på med en dåres envishet och redan som 18-åring blir han proffsboxare. Han kämpar sig upp till toppen och blir rankad som en av de bästa i världen. Men siktet är inställt på att bli den absolut bästa.

Hjärnblödningen

Erik Skoglund är nära att nå sitt mål och lägger i en högre växel än någonsin på träningen. Då kommer en smäll som ger honom en hjärnblödning som förändrar allt. När han vaknar upp på sjukhuset, efter att ha legat nedsövd i två veckor, lyder varken kropp eller huvud honom.

Men det tar inte lång tid förrän Erik Skoglunds envishet gör sig påmind. Trots att flera i hans omgivning tycker det är ett för riskabelt beslut bestämmer han sig för att att han ska tillbaka till boxningsringen igen.

I programmet följer journalisten Malin Marcko Erik Skoglund och hans sambo Angelica några månader under hösten 2021.

Erik Skoglund på sjukhuset. Foto: privat.

Producerat för P4 Dokumentär, Sveriges Radio

Senare i vår kommer Iris media publicera fler spännande dokumentärer, bland annat om dragspelspionjären Bångbro-Stina, artisten Pierre Isacsson och naturfilmaren och visselkonstnären Jan Lindblad.