Ny dokumentär för P4: Naturfilmaren Jan Lindblads livslånga kamp

Minns du Jan Lindblad? Mannen som brottades med en anakonda i Sydamerika och fostrade två tigrar i sin sommarstuga i Sörmland. Nu berättar Magnus Johansson om Jan Lindblad i en ny dokumentär för Sveriges Radio.

– Som barn satt jag ofta och bläddrade i Jan Lindblads böcker. Jag fängslades av bilderna på de vilda djuren, ser fortfarande vissa av dem framför mig. Bilden på jaguaren på framsidan av boken Guayana och ett foto på en lång anakonda som ringlar sig fram i grunt vatten, säger Magnus Johansson på Iris Media som har gjort dokumentären.

Jan Lindblads naturfilmer trollbinder den svenska tevepubliken från mitten av sextiotalet och tjugo år framåt. Filmerna öppnar dörren till okända världar: regnskogarna i Sydamerika och Västindien.

Jan Lindblad var inte bara äventyrare, han gav även ut invisslade låtar som gjorde succé.

Jan blir en superkändis. Fast inte bara för sina filmer, utan även för sitt äventyrliga liv. I sin iver att få filma en fyra och en halv meter lång anakonda kastar han sig över ormen när den försöker smita. Det blir en brottning på liv och död.

Jan och tigern Rani i stugan i Sörmland. Foto: Privat.

Jan och hans sambo Pia Thörn tar hand om två tigerungar från Kolmårdens djurpark. Vid Jans sommarstuga utanför Flen vänjer de djuren vid ett liv i frihet. När ungarna blir större ska de släppas fria i Indien. Tigrarna växer och väger snart över hundra kilo. Då rymmer en av dem och kommer in i ett bostadsområde.

Foto: Privat.

Men det är trots allt inget djur som är den största faran i Jan Lindblads liv. Det är istället en livsfarlig sjukdom. Den blir hans motståndare i en kamp som varar hela livet.

Hör en intervju med Magnus Johansson när han intervjuas i P4 Stockholm om dokumentären

Programmet är gjort av Magnus Johansson på Iris Media för Sveriges Radio P4. Exekutiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp.