Karolina i ny form

Karolina är personaltidningen för Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge sjukhus. Iris Media har under 2015 tagit hand om formgivningen av tidningen och inledde uppdraget med en redesign.

Iris Media fick vid övertagandet i uppdrag att förnya tidningens formgivning så att den på bästa sätt samspelar med redaktionens uppdrag – att med värme och närhet bidra till en öppen kultur, där medarbetarna i sjukhuset delar och tar vara på den kunskap som finns. Tidningen kan förutom att sprida den kunskapen skapa förståelse för de huvudstrategier som sjukhuset följer.

I den nya tidningen har vi planerat in innehållsavdelningar som ger utrymme för både goda exempel och problem i verksamheten, en verksamhet som är i stark förändring. Exempel på nya avdelningar är Min pryl, där sjukhusets många yrken lyfts upp, bildmässiga reportage och tydliga teman som förklarar och fördjupar på ett sätt som passar redaktionens sätt att arbeta. Tidningen blir även en viktig nyhetskälla i samspel med sjukhusverksamhetens intranät.

Formgivningen som paketerar och levererar redaktionens engagerade arbeten är gjord av Malin Trotzig och Jonas Melcherson på Iris Media.

Jonas har gjort den konceptuella formgivningen, omslag och typografi med utgångspunkt i de strategiska tankar och kommunikationsbehov som framkom av det gemensamma förarbetet.

– Redesignen har varit väldigt intressant att följa. Budgeten var förhållandevis begränsad, vilket inte alls ledde till ett begränsat resultat. Genom en bra och framåtskridande dialog med redaktionen och ett effektivt arbete där första numrets skarpa material även användes som dummyinnehåll har vi haft ett starkt driv och fokus, säger Jonas Melcherson. Den öppna dialogen och den ömsesidiga inställningen som präglandes av tankesmedja fick vi tidigt en bra bild av vad vi skulle göra. Från innehållsändringar till färgskala och typografi.

Malin har gjort tidningens layout, formgivit alla tidningens avdelningar och har även löpande formgivit tidningen sedan redesignen.

karolina-omslag-nr1 Det första numret av Karolina med Iris Medias form. Färgskalan är baserad på sjukhusets profilfärger och har några strategiska tillägg specifikt för tidningens identitet.

karolina-uppslag-bildrep

Tidningens visuella ”start” är ett bildreportage som följer på ett plockigt inledande uppslag, i högt tempo. Valet av innehåll eller vilken verksamhet i sjukhuset som lyfts i det mer bildsatta reportaget är flexibelt och lätt att arbeta med. Det som utmärker och håller ihop den här tidningsavdelningen är hur vi använder bildmaterialet. Det ger tidningen en bra balans eftersom vi vet att numrets huvudtema som ligger över mittuppslaget inte alltid kan illustreras med stora bilder.

 

karolina-uppslag-22-23

 

karolina-sida-21
I Karolina arbetar vi med tre och en halv spalt. Den halva spalten gör att vi på ett elastiskt vis kan tvinga in luft i uppslaget när det behövs för att lätta upp textmassa. Eller så får vi, som här, ett bra utrymme för illustrativt fakta.